Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Επιστροφή αχρεωστήξτως εισπραχέντων δασμών και λοιπων φόρων στα Τελωνεία ( Απόσπασμα Εγχειριδίου 7/2018) (Μάθημα 3) 17 Σεπτεμβρίου 201



Επιστροφή αχρεωστήξτως εισπραχέντων δασμών και λοιπων φόρων στα Τελωνεία ( Απόσπασμα Εγχειριδίου 7/2018) (Μάθημα 3) 17 Σεπτεμβρίου 2018

 Εγχειριδίου Συνηθέστερων Ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντίστοιχων απαντήσεων, σε τελωνειακά θέματα

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙΣΑΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ

228. Ποια η σχετική νομοθεσία που διέπει τις επιστροφές των αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;

α) Οι διατάξεις του Καν. Ε.Ε αριθ. 952/13 (άρθρα 116 έως 117 και 121 έως 123).
β) Οι διατάξεις του Καν. Ε.Ε. αριθ. 2446/15 (άρθρα 92 έως 102).
γ) Οι διατάξεις του Καν. Ε.Ε. αριθ. 2447/15 (άρθρα 172 έως 181).
δ) Οι διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 2960/2001.

229. Πότε οι εισπραχθείσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις θεωρούνται αχρεωστήτως εισπραχθείσες;

Ο πιο ενδεδειγμένος ορισμός είναι αυτός, ο οποίος προκύπτει από τις σχετικές κοινοτικές διατάξεις, ήτοι όταν κατά την στιγμή της καταβολής τους από τον οφειλέτη αυτών, το ποσόν τους δεν οφειλόταν νομίμως.

230. Από ποιόν διαπιστώνεται το αχρεώστητο της καταβολής δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;

Η διαπίστωση του αχρεωστήτου της καταβολής γίνεται, είτε από το πρόσωπο που κατέβαλλε τις εν λόγω δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, είτε από την Τελωνειακή Υπηρεσία.

231. Το αχρεώστητο της καταβολής διαπιστώνεται και δικαστικώς;

Ναι. Η αχρεώστητη καταβολή δύναται να αναγνωριστεί και να βεβαιωθεί με απόφαση του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου (Διοικητικό Πρωτοδικείο, Εφετείο, Σ.τ.Ε., Δικαστήρια των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων), μετά από άσκηση των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων από πλευράς του αιτούντος για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

232. Από ποιον, πότε και πού μπορεί να υποβληθεί η αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;

Η αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων μπορεί να υποβληθεί από τον δικαιούχο (το πρόσωπο που έχει καταβάλλει αυτές) ή από τον νόμιμο αντιπρόσωπο του.
Μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία τριών (3) ετών από την ημερομηνία βεβαίωσης των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών, ο αιτών-δικαιούχος αυτών δύναται να υποβάλλει σχετική προς τούτο αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, επισυνάπτοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Εάν η διαπίστωση της αχρεώστητης είσπραξης έγινε από την Τελωνειακή Υπηρεσία, ο δικαιούχος καλείται από αυτήν να της υποβάλλει σχετική αίτηση περί επιστροφής, με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εντός της ως άνω προθεσμίας.
Εάν πρωτόδικη δικαστική απόφαση αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου αναγνωρίζει ή βεβαιώνει αχρεώστητη είσπραξη (καθόσον υπάρχει σ’ αυτήν σχετική αναφορά περί αχρεώστητης καταβολής), ο δικαιούχος πρέπει μέσα σε ένα (1) έτος, από τη δημοσίευση της παραπάνω απόφασης, να υποβάλει σχετική αίτηση περί επιστροφής στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, είτε η εν λόγω απόφαση διατάσσει την επιστροφή είτε όχι.
Εάν η εν λόγω δικαστική απόφαση καταστεί τελεσίδικη:

 Μέσω έκδοσης εφετειακής απόφασης, όπου η τελευταία διατάσσει επιπλέον και την επιστροφή, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός πέντε (5) ετών από την δημοσίευση της εν λόγω εφετειακής απόφασης.

Ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί η προβολή, με το ένδικο βοήθημα της προσφυγής, πέραν του αιτήματος της ακύρωσης της διοικητικής πράξης του Τελωνείου, με την οποία είχε πραγματοποιηθεί η είσπραξη και του αιτήματος περί επιστροφής των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών.
Εφόσον δεν υφίσταται τέτοιο αίτημα, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την δημοσίευση της εν λόγω εφετειακής απόφασης.

 Μέσω έκδοσης εφετειακής απόφασης, όπου η τελευταία δεν διατάσσει την επιστροφή, αλλά απλά επικυρώνει την πρωτόδικη απόφαση, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την δημοσίευση της εν λόγω εφετειακής απόφασης.

 Λόγω μη άσκησης εφέσεως (παρέλευση προθεσμίας, μη ικανό ποσό οφειλής για άσκηση εφέσεως) και, ως εκ τούτου, η πρωτόδικη απόφαση καταστεί τελεσίδικη, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός πέντε (5) ετών από την δημοσίευση της πρωτόδικης απόφασης.

Ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί η προβολή, με το ένδικο βοήθημα της προσφυγής, πέραν του αιτήματος της ακύρωσης της διοικητικής πράξης του Τελωνείου, με την οποία είχε πραγματοποιηθεί η είσπραξη και του αιτήματος περί επιστροφής των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών.
Εφόσον δεν υφίσταται τέτοιο αίτημα, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την δημοσίευση της εν λόγω πρωτόδικης απόφασης.
Εάν εφετειακή δικαστική απόφαση αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου αναγνωρίζει ή βεβαιώνει αχρεώστητη είσπραξη (καθόσον υπάρχει σ’ αυτήν σχετική αναφορά περί αχρεώστητης καταβολής), ο δικαιούχος πρέπει μέσα σε πέντε (5) έτη, από τη δημοσίευση της παραπάνω απόφασης, να υποβάλει σχετική αίτηση περί επιστροφής στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, είτε η εν λόγω απόφαση διατάσσει την επιστροφή είτε όχι.
Ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί η προβολή, με το ένδικο μέσον της έφεσης, πέραν του αιτήματος της ακύρωσης της διοικητικής πράξης του Τελωνείου, με την οποία είχε πραγματοποιηθεί η είσπραξη και του αιτήματος περί επιστροφής των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών.
Εφόσον δεν υφίσταται τέτοιο αίτημα, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την δημοσίευση της εν λόγω εφετειακής απόφασης.
Εάν η πρωτόδικη δικαστική απόφαση αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου δεν αναγνωρίζει, ούτε βεβαιώνει αχρεώστητη είσπραξη (καθόσον η ασκηθείσα προσφυγή περιέχει μόνο αίτημα ακυρώσεως της πράξεως όχι δε και επιστροφή καταβληθέντων), αλλά απλώς ακυρώνει την διοικητική πράξη του Τελωνείου, με την οποία είχε πραγματοποιηθεί η είσπραξη (και δια τούτο αποτελεί τον επιγενόμενο λόγο, ένεκα του οποίου η καταβολή των σχετικών ποσών έπαυσε να είναι νόμιμη και κατέστη αχρεώστητη), χωρίς να διατάσσει την επιστροφή (ανυπαρξία σχετικού αιτήματος επί της προσφυγής), τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός τριών (3) ετών από την δημοσίευση της παραπάνω απόφασης.
Εάν η εν λόγω δικαστική απόφαση καταστεί τελεσίδικη:

 Μετά από την έκδοση εφετειακής απόφασης, η οποία διατάσσει επιπλέον και την επιστροφή, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός πέντε (5) ετών από την δημοσίευση της παραπάνω εφετειακής απόφασης, διότι η δικαστική εντολή περί επιστροφής αποτελεί έμμεση αναγνώριση ή βεβαίωση της αχρεώστητης είσπραξης.

 Μετά από την έκδοση εφετειακής απόφασης, η οποία δεν διατάσσει την επιστροφή αλλά απλώς επικυρώνει την πρωτόδικη απόφαση, τότε η ανωτέρω αίτηση εξακολουθεί να δύναται να υποβληθεί εντός τριών (3) ετών από την δημοσίευση της εν λόγω εφετειακής απόφασης.

 Λόγω μη άσκησης εφέσεως (παρέλευση προθεσμίας, μη ικανό ποσόν οφειλής για άσκηση εφέσεως) και, ως εκ τούτου, η πρωτόδικη απόφαση καταστεί τελεσίδικη, τότε η ανωτέρω αίτηση εξακολουθεί να δύναται να υποβληθεί εντός τριών (3) ετών από την δημοσίευση της πρωτόδικης απόφασης.

Εάν η εφετειακή δικαστική απόφαση αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου δεν αναγνωρίζει ούτε βεβαιώνει αχρεώστητη είσπραξη (καθόσον η ασκηθείσα έφεση περιέχει μόνο αίτημα ακυρώσεως της πράξεως όχι δε και επιστροφή καταβληθέντων), αλλά απλώς ακυρώνει την διοικητική πράξη του Τελωνείου, με την οποία είχε πραγματοποιηθεί η είσπραξη (και δια τούτο αποτελεί τον επιγενόμενο λόγο, ένεκα του οποίου η καταβολή των σχετικών ποσών έπαυσε να είναι νόμιμη και κατέστη αχρεώστητη), μέσω της ακύρωσης της πρωτόδικης απόφασης (η οποία αρχικά απέρριψε σχετική προσφυγή του ενδιαφερομένου για την ακύρωση της διοικητικής πράξης του Τελωνείου), χωρίς, όμως, να διατάσσει την επιστροφή (ανυπαρξία σχετικού αιτήματος επί της προσφυγής), τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός τριών (3) ετών από την δημοσίευση της παραπάνω απόφασης.
(Σημείωση: Τελεσίδικη απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου θεωρείται η εφετειακή που εκδίδεται από το Διοικητικό Εφετείο, αλλά και η πρωτόδικος-οριστική που εκδίδεται σε πρώτο βαθμό από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, εφόσον η τελευταία δεν δύναται να εφεσιβληθεί ή παρέλθουν οι χρονικές προθεσμίες για υποβολή σχετικής έφεσης από το Δημόσιο κατά αυτής).

233. Ποιές διατάξεις διέπουν την αναστολή ή διακοπή των ανωτέρω προθεσμιών παραγραφής απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, σχετικά με την επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθείσας τελωνειακής οφειλής;
Οι διατάξεις που διέπουν την αναστολή ή διακοπή των προθεσμιών αυτών είναι οι διατάξεις του Κώδικα Δημόσιου Λογιστικού (άρθρα 142 και 143 του ν. 4270/2014-Α’ 143)
234. Ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;
Τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων είναι τα αντίγραφα των οικείων τελωνειακών εγγράφων και τα οικεία πρωτότυπα αποδεικτικά εισπράξεως, τα οποία θα επισυναφθούν από την Τελωνειακή Αρχή στην σχετική απόφαση της περί επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών.

235. Τι συνεπάγεται η εκτός των ανωτέρω προθεσμιών υποβολή της αίτησης για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;

Η εκτός των ανωτέρω προθεσμιών υποβολή της αίτησης για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων από τον δικαιούχο ή τον αντιπρόσωπο αυτού συνεπάγεται την παραγραφή της απαίτησης για επιστροφή των εν λόγω ποσών.

236. Η επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων πραγματοποιείται έντοκα ή άτοκα; Πώς υπολογίζεται ο τόκος σε περίπτωση έντοκης επιστροφής;

Η επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών πραγματοποιείται άτοκα.
Έντοκη επιστροφή επιτρέπεται εάν και εφόσον η σχετική αίτηση περί επιστροφής υποβληθεί μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία έξι (6) μηνών, που αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο κοινοποιήθηκε στην Τελωνειακή Αρχή η απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου και εφόσον η επιστροφή δεν εκτελέστηκε στην προθεσμία αυτή με υπαιτιότητα της αρμόδιας τελωνειακής αρχής. Εφόσον η μη εκτέλεση της επιστροφής οφείλεται σε υπαιτιότητα του ενδιαφερομένου, το έντοκο της επιστροφής λογίζεται από την λήξη του ανωτέρω εξαμήνου έως και τον χρόνο έκδοσης της σχετικής απόφασης επιστροφής (εξυπακούεται ότι αυτή πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη του εν λόγω εξαμήνου και ότι κοινοποιήθηκε στον ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί επιδόσεων).
Η μη υποβολή αίτησης επιστροφής στην ανωτέρω προθεσμία συνεπάγεται την παραγραφή του δικαιώματος έντοκης επιστροφής.
Ο τόκος υπολογίζεται με βάση το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας.

237. Πότε πραγματοποιείται η επιστροφή;

Η επιστροφή πραγματοποιείται με έκδοση σχετικής προς τούτο απόφασης της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής (Τελωνείο ή Τελωνειακή Περιφέρεια).

238. Υπάρχει ελάχιστο ποσόν για το οποίο δεν μπορεί να εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση και κατ’ επέκταση να πραγματοποιηθεί επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών;
Ναι. Είναι το ποσόν των 3 €, κατά πράξη, για επιβαρύνσεις που εισπράχθηκαν αχρεώστητα.

239. Παραγράφεται η χρηματική αξίωση από την αχρεώστητη είσπραξη επιβαρύνσεων, όταν έχει εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής περί επιστροφής αχρεωστήτων εισπραχθέντων ποσών;

Ναι. Η χρηματική αυτή απαίτηση που απορρέει από την εν λόγω απόφαση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής παραγράφεται μετά την παρέλευση προθεσμίας ενός (1) έτους από την κοινοποίηση της απόφασης αυτής στον δικαιούχο ή στον αντιπρόσωπο αυτού


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Ιστοσελίδες
www.bookstars.gr
ektelonistivivlia.blogspot
sxoli-ekteloniston.blogspot
gnomesmetaforas.blogspot
logotexnia-ekteloniston.blogspot


ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου