Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Τελειοποίηση προς επανεξαγωγή. Απόσπασμα Εγχειριδίου Εις. Εξ. Ιούλιος 2018 (Μάθημα 1) 20 Σεπτεμβρίου 2018



Τελειοποίηση προς επανεξαγωγή. Απόσπασμα Εγχειριδίου Εις. Εξ. Ιούλιος 2018 (Μάθημα 1) 20 Σεπτεμβρίου 2018



 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ – ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ, ΜΕ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ  Αθήνα, Ιούλιος 2018

6. ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΕΞΑΓΩΓΗ
6.1 Έννοια του καθεστώτος
Το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή (Ενεργητική Τελειοποίηση) αποτελεί ανασταλτικό καθεστώς, που έχει ως σκοπό την ενίσχυση και προώθηση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες, καθώς και την διατήρηση και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ενωσιακής μεταποιητικής βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο.
Βασική αρχή του καθεστώτος αποτελεί η αναστολή των δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων, που αναλογούν σε προϊόντα τρίτων χωρών τα οποία εισάγονται στο Ενωσιακό τελωνειακό έδαφος, με σκοπό να υποστούν μια ή περισσότερες εργασίες τελειοποίησης και στην συνέχεια να επανεξαχθούν ως μεταποιημένα προϊόντα σε τρίτες χώρες.
Εναλλακτικά τα εμπορεύματα αυτά δύνανται να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία εντός του Ενωσιακού τελωνειακού εδάφους, με την προϋπόθεση της καταβολής των δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν στα εμπορεύματα κατά την στιγμή γένεσης της τελωνειακής οφειλής (άρθρο 85(1) του Καν.(EΕ) 952/13) ή, κατόπιν αιτήσεως του διασαφιστή, το ποσό των επιβαρύνσεων υπολογίζεται με βάση τη δασμολογική κατάταξη, τη δασμολογητέα αξία, την ποσότητα, τη φύση και την καταγωγή των εμπορευμάτων που είχαν υπαχθεί στο καθεστώς (άρθρο 86(3) του Καν.(EΕ) 952/13).
Ο όρος τελειοποίηση (μεταποίηση) προβλέπει οποιαδήποτε μεταποιητική δραστηριότητα, από την απλή επανασυσκευασία προϊόντων ως την πλέον σύνθετη μεταποιητική δραστηριότητα.
6.2 Άδεια υπαγωγής στο καθεστώς
Το καθεστώς απευθύνεται σε πρόσωπα ή εταιρείες εγκαταστημένες εντός της Ε.Ε.
Επίσης χρήση των διατάξεων του καθεστώτος μπορούν να κάνουν πρόσωπα ή εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται εκτός της Ε.Ε., με την προϋπόθεση ότι τα υπό μεταποίηση εμπορεύματα δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα.
Η υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή προϋποθέτει την έκδοση σχετικής άδειας, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή

Αίτηση μπορεί να υποβληθεί από το πρόσωπο που πραγματοποιεί την μεταποίηση ή από το πρόσωπο εκείνο που έχει αναλάβει να εκτελέσει τις εργασίες τελειοποίησης, εκ μέρους κάποιου άλλου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης αποτελεί σαφής αναγραφή σε αυτή από τον αιτούντα εάν σε περίπτωση γένεσης τελωνειακής οφειλής επιθυμεί το ποσό των επιβαρύνσεων να υπολογιστεί σύμφωνα με τη δασμολογική κατάταξη, τη δασμολογητέα αξία, την ποσότητα, τη φύση και την καταγωγή των εμπορευμάτων που είχαν υπαχθεί στο καθεστώς (άρθρο 86(3) του Καν.(EΕ) 952/13).
Η δήλωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, κυρίως, για τις περιπτώσεις όπου πρόκειται να υπαχθούν στο καθεστώς εμπορεύματα που υπόκεινται σε μέτρα γεωργικής ή εμπορικής πολιτικής, σε προσωρινό ή οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ, σε αντισταθμιστικό δασμό, σε μέτρα διασφάλισης ή σε πρόσθετο δασμό, αφού στις περιπτώσεις εξετάζεται, υποχρεωτικά, κατά περίπτωση και ανά αίτημα ‘’εάν η υπαγωγή στο καθεστώς των εν λόγω εμπορευμάτων μπορεί να θίξει τα συμφέροντα των Ενωσιακών παραγωγών αντίστοιχων προϊόντων’’ (εξέταση των οικονομικών όρων- άρθρο 211(4)(β) του Καν.(EΕ) 952/13).
Η εξέταση αυτή διεξάγεται στο πλαίσιο των εργασιών των Ενωσιακών οργάνων και, για την αποφυγή καθυστερήσεων στην έκδοση αδείας, οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να θέσουν στο καθεστώς κάποιο από τα παραπάνω εμπορεύματα θα πρέπει να συμβουλεύονται τις αρμόδιες για την έκδοση άδειας τελωνειακές αρχές.
6.3 Χρονικές προθεσμίες που διέπουν το καθεστώς
Η ισχύς της άδειας δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη, με εξαίρεση τα ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα που αναφέρονται στο παράρτημα 71-02 του Καν.(ΕΕ) 2446/2015 όπου η προθεσμία περιορίζεται έως τα τρία (3) έτη.
Η προθεσμία εκκαθάρισης του καθεστώτος είναι ανάλογη του χρόνου που απαιτείται για την πραγματοποίηση των εργασιών τελειοποίησης και την διάθεση των μεταποιημένων προϊόντων
6.4 Άδεια η οποία περιλαμβάνει περισσότερα του ενός Κράτη Μέλη
Το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή προβλέπει την δυνατότητα μεταποίησης των εισαγομένων προϊόντων σε περισσότερα του ενός Κράτη-Μέλη, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και έκδοση ανάλογης άδειας, που θα καλύπτει το σύνολο της μεταποιητικής διαδικασίας.
Η αίτηση για την τέτοιου τύπου Άδεια υποβάλλεται στις Τελωνειακές Αρχές που είναι αρμόδιες για τον τόπο όπου τηρούνται οι κύριες λογιστικές καταχωρήσεις του αιτούντος.
Επιπλέον διευκρινίζεται ότι άδεια, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα του ενός Κράτη Μέλη μπορεί κατά περίπτωση να εκδοθεί για το σύνολο των Ειδικών Καθεστώτων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 211 του Καν.(EΕ) 952/13.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τελωνειακές αρχές, που είναι αρμόδιες για την έκδοση αυτού του τύπου αδειών, παρέχονται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στην διαδικτυακή πύλη (portal) των Ελληνικών Τελωνείων.
6.5 Σχετικές διατάξεις
- Τα άρθρα 85(1) & 86(3), 255-258 του Καν.(EΕ) 952/13
- Τα άρθρα 72-74 & 76, 240-241του Καν. (EΕ) 2246/15
- Τα άρθρα 324-325 του Καν. (EΕ) 2247/15
- Το άρθρο 55(8)(β) του Καν. (EΕ) 341/16 καθώς και
- Η αριθ. ΔΔΘΤΟΚ Δ 1067367 /26.04.2016 εγκύκλιος της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων & Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, με θέμα ‘’Κοινοποίηση των διατάξεων εφαρμογής του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα που αφορούν τη χρήση των Ειδικών Καθεστώτων, εκτός της Διαμετακόμισης’’. ν.


ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Ιστοσελίδες
www.bookstars.gr
ektelonistivivlia.blogspot
sxoli-ekteloniston.blogspot
gnomesmetaforas.blogspot
logotexnia-ekteloniston.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου