Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Ελεύθερες Ζώνες και λειτουργία τους. Απόσπασμα εγχειριδίου Ιούλιος 2018 (Μάθημα 1) 21 Σεπτεμβρίου 2018



Ελεύθερες Ζώνες και λειτουργία τους. Απόσπασμα εγχειριδίου Ιούλιος 2018 (Μάθημα 1) 21 Σεπτεμβρίου 2018

  
Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων- εξαγωγέων με απαλλαγές από επιβαρύνσεις Αθήνα, Ιούλιος 2018 (Απόσπασμα)
 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΖΩΝΕΣ
10.1 Γενικές πληροφορίες
Οι Ελεύθερες Ζώνες αποτελούν ειδικό καθεστώς και λειτουργούν σε τμήματα του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, χωρισμένα από το υπόλοιπο εν λόγω τελωνειακό έδαφος, εντός των οποίων τα εισερχόμενα μη ενωσιακά εμπορεύματα, αφενός μεν από δασμολογική άποψη και άποψη εμπορικής πολιτικής θεωρούνται ως μη ευρισκόμενα στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, αφετέρου δε τα εγχώρια ή τελούντα σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορεύματα αποτελούν, κατά κανόνα, αντικείμενα εξαγωγής.
Ο ενδιαφερόμενος για την ίδρυση Ελεύθερης Ζώνης υποβάλλει αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Γ.Δ.Τ. & Ε.Φ.Κ.) της Α.Α.Δ.Ε., η οποία συνοδεύεται από μελέτη σκοπιμότητας, στην οποία αναλύονται:
α) η προσδοκώμενη συμβολή της Ελεύθερης Ζώνης στην αύξηση της εμπορευματικής διακίνησης μη κοινοτικών εμπορευμάτων, σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα, γενικότερα, οικονομικά οφέλη από την λειτουργία της,
β) ο προβλεπόμενος και/ή υπάρχων όγκος διακινούμενων μη κοινοτικών εμπορευμάτων μέσω της προτεινόμενης Ελεύθερης Ζώνης,
γ) τα παρεχόμενα εχέγγυα για την σωστή διοίκηση ή εκμετάλλευση της Ελεύθερης Ζώνης, καθώς και για την σωστή διαχείριση των εμπορευμάτων.
Με την απόφαση ίδρυσης της Ελεύθερης Ζώνης, για την υπογραφή της οποίας αρμόδιος είναι ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., ορίζεται ο Φορέας Διοίκησης της Ελεύθερης Ζώνης, καθώς και το γενικό πλαίσιο λειτουργίας της.
Η λειτουργία της Ελεύθερης Ζώνης αρχίζει μετά από την έκδοση απόφασης του Προϊσταμένου της Γ.Δ.Τ. & Ε.Φ.Κ., με την οποία εγκρίνεται η λογιστική αποθήκης που θα τηρείται, καθορίζονται οι εφαρμοζόμενες τελωνειακές διαδικασίες, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, ώστε να ικανοποιείται ο τελωνειακός έλεγχος.
10.2 Χαρακτηριστικά των Ελευθέρων Ζωνών
Ένα βασικό χαρακτηριστικό της Ελεύθερης Ζώνης είναι η ύπαρξη περίφραξης, της οποίας η περίμετρος και τα σημεία εισόδου-εξόδου, τα οποία καθορίζονται από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, υπόκεινται σε τελωνειακή επιτήρηση.
Τα πρόσωπα, καθώς και τα οχήματα που εισέρχονται στην Ελεύθερη Ζώνη υποβάλλονται σε έλεγχο και μπορεί να απαγορευθεί η είσοδός τους, εφόσον δεν παρέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα.
Ο έλεγχος των εισερχόμενων και εξερχόμενων εμπορευμάτων ενεργείται από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή στα σημεία εισόδου-εξόδου της Ελεύθερης Ζώνης, γι’ αυτό πρέπει να προσκομίζονται και να κατατίθενται, στον οριζόμενο τελωνειακό υπάλληλο, αντίγραφα των εγγράφων μεταφοράς.
Η διάρκεια παραμονής των εμπορευμάτων στην Ελεύθερη Ζώνη είναι απεριόριστη.
Στην Ελεύθερη Ζώνη μπορούν να εισέρχονται ενωσιακά και μη ενωσιακά εμπορεύματα.
Για τα ενωσιακά εμπορεύματα απαιτείται η απόδειξη του κοινοτικού χαρακτήρα αυτών, σε διαφορετική περίπτωση λογίζονται ως μη ενωσιακά εμπορεύματα για την εφαρμογή των εισαγωγικών δασμών και ως ενωσιακά για την εφαρμογή εξαγωγικών δασμών.
Τα εμπορεύματα μπορούν να εισάγονται στην Ελεύθερη Ζώνη:

 Άμεσα, δηλαδή απευθείας από την θάλασσα, οπότε σε αυτήν την περίπτωση δεν πραγματοποιούνται τελωνειακές διατυπώσεις, όμως, ο διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να κάνει τις σχετικές εγγραφές στην λογιστική αποθήκης και να ενημερώνει το Τελωνείο Ελέγχου, εντός του χρονικού διαστήματος που έχει καθοριστεί από την σχετική απόφαση του Προϊσταμένου της Γ.Δ.Τ. & Ε.Φ.Κ., για την άφιξή τους.

 Έμμεσα, δηλαδή αφού έχει προηγηθεί πριν από την είσοδό τους στην Ελεύθερη Ζώνη η υπαγωγή τους σε κάποιο τελωνειακό καθεστώς, με συνηθέστερο αυτό της ενωσιακής διαμετακόμισης. Τα εμπορεύματα αυτά, πριν από την είσοδό τους στην Ελεύθερη Ζώνη, προσκομίζονται στο Τελωνείο, ώστε να εκκαθαριστεί το προηγούμενο καθεστώς και μετά εισέρχονται στην Ελεύθερη Ζώνη και εγγράφονται στην λογιστική αποθήκης, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση.

Ο βασικός σκοπός ίδρυσης μίας Ελεύθερης Ζώνης είναι, κατά κύριο λόγο, η αποθήκευση μη ενωσιακών εμπορευμάτων και η εξυπηρέτηση του διεθνούς εμπορίου, με παράλληλη, όμως, διασφάλιση των δημοσιονομικών συμφερόντων.
Τα εμπορεύματα που εισάγονται στην Ελεύθερη Ζώνη μπορεί να υπόκεινται σε περιορισμούς, εφόσον με σχετικές αποφάσεις απαγορεύεται η είσοδός τους στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης (π.χ. εμπάργκο Ο.Η.Ε.).
Εντός της Ελεύθερης Ζώνης επιτρέπεται η άσκηση δραστηριοτήτων βιομηχανικής ή εμπορικής φύσης ή παροχής υπηρεσιών, με προηγούμενη, όμως, ενημέρωση των Τελωνειακών Αρχών.
Στην Ελεύθερη Ζώνη μπορούν να εγκατασταθούν διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται εντός αυτής, με την υποχρέωση τήρησης λογιστικής αποθήκης, η οποία εγκρίνεται από τον Προϊστάμενο της Γ.Δ.Τ. & Ε.Φ.Κ., ύστερα από υποβολή σχετικής αίτησης.
10.3 Υπάρχουσες Ελεύθερες Ζώνες στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα υπάρχουν και λειτουργούν 4 Ελεύθερες Ζώνες:
1) Ελεύθερη Ζώνη Λιμένα Πειραιώς, με Φορείς Διοίκησης, από κοινού, τις εταιρίες «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.» και «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε.».
2) Ελεύθερη Ζώνη Λιμένα Θεσσαλονίκης, με Φορέα Διοίκησης την εταιρία «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.».
3) Ελεύθερη Ζώνη Λιμένα Ηρακλείου, με Φορέα Διοίκησης την εταιρία «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.».
4) Ελεύθερη Ζώνη Λιμένα Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, με Φορέα Διοίκησης την εταιρία «ΑΚΑΡΠΟΡΤ Α.Ε.»
10.4 Σχετικές διατάξεις
Οι διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των Ελευθέρων Ζωνών είναι οι εξής:

- Άρθρα 210-225 (οριζόντιες διατάξεις των ειδικών καθεστώτων) και 237-239, 243-249 του Καν. (ΕΕ) 952/13 για τη θέσπιση Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα

- Άρθρα 161-183 (οριζόντιες διατάξεις των ειδικών καθεστώτων) του Καν. (ΕΕ) 2446/15, όσον αφορά σε λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα

- Άρθρα 258-271 (οριζόντιες διατάξεις των ειδικών καθεστώτων) του Καν. (ΕΕ) 2447/15 για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα

- Το άρθρο 39 του ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

- Η αριθμ. Τ.10970/110/Γ0019/14-12-1993 Α.Υ.Ο. «Τρόπος λειτουργίας και ελέγχου των Ελευθέρων Ζωνών και Ελευθέρων Αποθηκών» (Β’ 934).

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Ιστοσελίδες
www.bookstars.gr
ektelonistivivlia.blogspot
sxoli-ekteloniston.blogspot
gnomesmetaforas.blogspot
logotexnia-ekteloniston.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου