Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Όροι έκδοσης και εκ των υστέρων ΄λεγχος πιστοποιητικών ATR Τουρκίας Απόφαση 1/2001 (Μάθημα 2) 11 Σεπτεμβρίου 2018



Όροι έκδοσης και εκ των υστέρων ΄λεγχος πιστοποιητικών ATR Τουρκίας Απόφαση 1/2001 (Μάθημα 2) 11 Σεπτεμβρίου 2018

Σχόλιο: Η παρουσίαση αποφάσεων έστω και  παλαιών, έχει δύο στόχους α) να ενημερώσει για θέματα που είναι της καθημερινότητας (πιστοποιητικά κυκλοφορίας) και β) μπορεί να δει ο αναγνώστης  τη γραμμή της τελωνειακής πολιτικής στην ΕΕ για όλα τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας μέσα από την παρουσίαση των άρθρων τους.
.
ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ.1/2001 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ της 28ης Μαρτίου 2001 για την τροποποίηση της απόφασης αριθ.1/96,σχετικά µε τον καθορισµό λεπτοµερών κανόνων εφαρµογής της απόφασης αριθ.1/95 του Συµβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας  (2001/283/ΕΚ) (όσον αφορά τους όρους έκδοσης και εκ των υστέρων ελέγχου των πιστοποιητικών A. TR.)
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ,
Έχοντας υπόψη:
τη συµφωνία της 12ης Σεπτεµβρίου 1963 για την καθιέρωση σύνδεσης µεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής Κοινότητας και της Τουρκίας,
την απόφαση αριθ.1/95 του Συµβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας,της 22ας .Δεκεµβρίου 1995, για την εφαρµογή της οριστικής φάσης της τελωνειακής ένωσης (1 ),και ιδίως το άρθρο 3παράγραφος 6,το άρθρο 13παράγραφος 3και το άρθρο 28 παράγραφος 3,
Εκτιµώντας τα ακόλουθα:
(1)Πρέπει να τροποποιηθεί η απόφαση αριθ. 1/96 της Επιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας,της 20ής Μαΐου 1996, για τον καθορισµό λεπτοµερών κανόνων εφαρµογής της απόφασης αριθ. 1/95 του Συµβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας (2),όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την απόφαση αριθ. 2/97 της Επιτροπής Τελωνειακής Συνεργασίας ΕΚ-Τουρκίας (3),όσον αφορά τους όρους έκδοσης και εκ των υστέρων ελέγχου των πιστοποιητικών A. TR.
(2)Κατά την εφαρµογή της οριστικής φάσης της τελωνειακής ένωσης ΕΚ-Τουρκίας, επήλθαν ορισµένες προσαρµογές οι οποίες καθιστούν αναγκαίες τις τροποποιήσεις της απόφασης αριθ. 1/96.
(3)Από την 1η Ιανουαρίου 2001,η Τουρκία εφαρµόζει,στα προϊόντα που καλύπτονται από την απόφαση αριθ. 1/95, έναντι τρίτων χωρών τους ίδιους δασµούς µε την Κοινότητα λόγω της λήξης της παρέκκλισης που ορίζεται στο άρθρο 15 της απόφασης αριθ. 1/95,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:
ΤΙΤΛΟΣ I - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Η παρούσα απόφαση καθορίζει τις διατάξεις εφαρµογής της απόφασης αριθ.1/95 του Συµβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας, εφεξής καλούµενης «βασικής απόφασης ».
Άρθρο 2
Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης:
1.ως «τρίτη χώρα »νοείται χώρα ή επικράτεια που δεν ανήκει στο τελωνειακό έδαφος της τελωνειακής ένωσης ΕΚ-Τουρκίας ·
2.ως «µέρος της τελωνειακής ένωσης »νοείται, αφενός, το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας και,αφετέρου, το τελωνειακό έδαφος της Τουρκίας.
ΤΙΤΛΟΣ II - ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Γενικά

Άρθρο 3
Με την επιφύλαξη των διατάξεων για την ελεύθερη κυκλοφορία που περιέχονται στη βασική απόφαση, ο κοινοτικός τελωνειακός κώδικας και οι διατάξεις εφαρµογής του,που εφαρµόζονται στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, και ο τουρκικός τελωνειακός κώδικας και οι διατάξεις εφαρµογής του, που εφαρµόζονται στο τελωνειακό έδαφος της Τουρκίας,ισχύουν κατά τις συναλλαγές εµπορευµάτων µεταξύ των δύο µερών της τελωνειακής ένωσης, σύµφωνα µε τους όρους που καθορίζει η παρούσα απόφαση.
Άρθρο 4
1.Για την εφαρµογή του άρθρου 3 παράγραφος 4 της βασικής απόφασης, οι διατυπώσεις εισαγωγής θεωρείται ότι έχουν τηρηθεί στο κράτος εξαγωγής µε την επικύρωση του εγγράφου που είναι αναγκαίο για την ελεύθερη κυκλοφορία των συγκεκριµένων εμπορευµάτων.
2.Η επικύρωση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 γεννά τελωνειακή οφειλή για την εισαγωγή που πρόκειται να πραγµατοποιηθεί.
Επιφέρει επίσης την εφαρµογή των µέτρων εµπορικής πολιτικής που περιγράφονται στο άρθρο 12 της βασικής απόφασης, στα οποία ενδεχοµένως υπόκεινται τα εµπορεύµατα.
(2)ΕΕ L 200 της 9.8.1996,σ. 14.
(1)ΕΕ L 35 της 13.2.1996,σ. 1. (3)ΕΕ L 249 της 12.9.1997,σ.18.
3.Ως χρόνος γένεσης της τελωνειακής οφειλής θεωρείται η στιγµή κατά την οποία οι τελωνειακές αρχές αποδέχονται τη διασάφηση εξαγωγής για τα συγκεκριµένα εµπορεύµατα.
4..Ως οφειλέτης θεωρείται ο διασαφιστής. Σε περίπτωση έµµεσης αντιπροσώπευσης, το πρόσωπο για λογαριασµό του οποίου κατατίθεται η διασάφηση θεωρείται επίσης οφειλέτης.
5.Το ποσό των δασµών που αντιστοιχούν στην τελωνειακή αυτή οφειλή καθορίζεται υπό τους όρους που ισχύουν και για την τελωνειακή οφειλή που προκύπτει από την αποδοχή, την ίδια ηµεροµηνία, της διασάφησης για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των εν λόγω εµπορευµάτων µε σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενεργητικής τελειοποίησης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Διατάξεις σχετικά µε τη διοικητική συνεργασία για την κυκλοφορία εμπορευµάτων
Άρθρο 5
Με την επιφύλαξη του άρθρου 11,η απόδειξη ότι πληρούνται οι αναγκαίοι όροι για την εφαρµογή των διατάξεων για την ελεύθερη κυκλοφορία των βιοµηχανικών προϊόντων µεταξύ της Κοινότητας και της Τουρκίας παρέχεται µέσω αποδεικτικού εγγράφου που εκδίδεται,κατόπιν αιτήσεως του εξαγωγέα,από τις τελωνειακές αρχές της Τουρκίας ή ενός κράτους µέλους.
Άρθρο 6
1..Ως αποδεικτικό έγγραφο που αναφέρει το άρθρο 5 θεωρείται το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των εµπορευµάτων A.TR .Υπόδειγµα του εντύπου αυτού παρατίθεται στο παράρτηµα I .
2.Το πιστοποιητικό A.TR .µπορεί να χρησιµοποιείται µόνον όταν τα εμπορεύματα µεταφέρονται απευθείας από την Κοινότητα στην Τουρκία ή από την Τουρκία στην Κοινότητα.ωστόσο,προϊόντα που αποτελούν µία και µόνον αποστολή,µπορούν να µεταφερθούν µέσω άλλων εδαφών µε,ενδεχοµένως, µεταφόρτωση ή προσωρινή αποθήκευση στο έδαφος αυτό, υπό τον όρο ότι παραμένουν υπό την επιτήρηση των τελωνειακών αρχών της χώρας δια µετακόμισης ή αποθήκευσης και δεν υφίστανται εκεί άλλες εργασίες εκτός από την εκφόρτωση,την επαναφόρτωση ή οποιαδήποτε άλλη εργασία που αποβλέπει στη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση.
Προϊόντα από την Τουρκία ή από την Κοινότητα µπορούν να µεταφέρονται µε αγωγούς δια µέσου εδάφους άλλου από αυτό της Κοινότητας ή της Τουρκίας.
3.Η απόδειξη ότι πληρούνται οι όροι της παραγράφου 2 παρέχεται στις τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής µε την προσκόμιση:
α)ενιαίου εγγράφου µεταφοράς,το οποίο καλύπτει τη διέλευση από το κράτος εξαγωγής µέσω του κράτους δια µετακόμισης,ή
β)πιστοποιητικού εκδοθέντος από τις τελωνειακές αρχές της χώρας δια µετακόμισης,το οποίο:
i )παρέχει ακριβή περιγραφή των εμπορευμάτων,
ii )περιλαμβάνει τις ημερομηνίες εκφόρτωσης και µεταφόρτωσης των εμπορευμάτων και,κατά περίπτωση,τα ονόµατα των πλοίων ή τα στοιχεία των άλλων µέσων µεταφοράς που χρησιμοποιήθηκαν,και
iii )πιστοποιεί τις συνθήκες υπό τις οποίες τα προϊόντα παρέμειναν στη χώρα δια µετακόμισης,ή
γ)ελλείψει αυτών, κάθε άλλου αποδεικτικού εγγράφου.
Άρθρο 7
1.Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων A .TR .θεωρείται από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής κατά την εξαγωγή των οικείων εμπορευμάτων.Το πιστοποιητικό χορηγείται στον εξαγωγέα µόλις πραγματοποιηθεί ή εξασφαλιστεί η πραγματική εξαγωγή.
2.Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων A .TR .θεωρείται µόνον εφόσον µπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό έγγραφο στο πλαίσιο της εφαρμογής της ελεύθερης κυκλοφορίας που προβλέπει η βασική απόφαση.
3.Ο εξαγωγέας που ζητεί την έκδοση πιστοποιητικού A .TR .πρέπει να είναι σε θέση να υποβάλει,εάν του ζητηθεί από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής στο οποίο εκδίδεται το πιστοποιητικό A .TR .,κάθε κατάλληλο έγγραφο που αποδεικνύει το χαρακτήρα των σχετικών προϊόντων,καθώς και την πλήρωση των λοιπών όρων που προβλέπει η βασική απόφαση και η παρούσα απόφαση.
4.Οι τελωνειακές αρχές που εκδίδουν πιστοποιητικά A .TR λαμβάνουν όλα τα αναγκαία µέτρα για την επαλήθευση του χαρακτήρα των προϊόντων και της πλήρωσης των λοιπών όρων της βασικής απόφασης και της παρούσας απόφασης.Για τον σκοπό αυτό, δικαιούνται να ζητήσουν την προσκόμιση αποδεικτικών εγγράφων και να διενεργούν ελέγχους των λογιστικών καταχωρήσεων του εξαγωγέα ή οποιονδήποτε άλλο έλεγχο θεωρούν αναγκαίο.Οι τελωνειακές αρχές που εκδίδουν πιστοποιητικά A .TR εξασφαλίζουν επίσης την ορθή συμπλήρωση αυτών.Ιδίως,ελέγχουν αν ο χώρος όπου αναγράφεται η περιγραφή των προϊόντων έχει συμπληρωθεί µε τρόπο που να αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα δολίων προσθηκών.
Άρθρο 8
1.Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων A .TR .υποβάλλεται εντός τεσσάρων µηνών από την ημερομηνία έκδοσης από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής,στις τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής.
2.Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων A .TR .τα οποία υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής µετά τη λήξη της προθεσμίας προσκόμισης που προβλέπεται στην παράγραφο 1,µπορούν να γίνονται αποδεκτά εφόσον το εκπρόθεσµον οφείλεται σε εξαιρετικές περιστάσεις.
3.Σε άλλες περιπτώσεις καθυστερημένης προσκόμισης,οι τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής αποδέχονται τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευµάτων A .TR .εφόσον τα εμπορεύµατα έχουν προσκοµιστεί σ ’αυτές πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσµίας.
Άρθρο 9
1.Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας A .TR .συντάσσεται σε κατάλληλο έντυπο, υπόδειγµα του οποίου εµφαίνεται στο παράρτηµα I στην παρούσα απόφαση,σε µια από τις επίσηµες γλώσσες της Κοινότητας ή στην τουρκική γλώσσα, και σύµφωνα µε τις διατάξεις του εσωτερικού δικαίου του κράτους εξαγωγής. Όταν τα πιστοποιητικά συντάσσονται στην τουρκική, πρέπει επίσης να συντάσσονται και σε µια από τις επίσηµες γλώσσες της Κοινότητας.δακτυλογραφούνται ή συµπληρώνονται µε το χέρι, µε κεφαλαία γράµµατα και µελάνι.
2.Οι διαστάσεις κάθε εντύπου είναι 210 x 297 χιλιοστά.Το χαρτί που χρησιµοποιείται είναι χρώµατος λευκού, χωρίς µηχανικούς πολτούς,µε κόλλα γραφής και ζυγίζει τουλάχιστον 25 γραµµάρια ανά τετραγωνικό µέτρο. Φέρει έντυπη πράσινη κυµατοειδή διάταξη γραµµών, η οποία καθιστά εµφανή κάθε παραποίηση µε µηχανικά ή χηµικά µέσα.
Τα κράτη µέλη και η Τουρκία µπορούν να επιφυλάξουν εις εαυτούς το δικαίωµα να τυπώνουν τα πιστοποιητικά ή να αναθέτουν την εκτύπωσή τους σε εγκεκριµένους εκτυπωτές. Στην περίπτωση αυτή, κάθε πιστοποιητικό αναφέρει το όνοµα και τη διεύθυνση του τυπογραφείου ή το σήµα αναγνώρισής του. Φέρει επίσης αύξοντα αριθµό βάσει του οποίου µπορεί να εντοπιστεί.
3.Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A .TR .συμπληρώνονται σύµφωνα µε το επεξηγηµατικό σηµείωµα που περιέχεται στο παράρτημα II και σύµφωνα µε όλους τους συμπληρωµατικούς κανόνες που ορίζονται στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης.
Άρθρο 10
1.Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής σύµφωνα µε τις διαδικασίες που ορίζει το εν λόγω κράτος.Οι αρχές αυτές µπορούν να απαιτήσουν µετάφραση ενός πιστοποιητικού. Μπορούν επίσης να απαιτήσουν να συνοδεύεται η διασάφηση εισαγωγής από δήλωση του εισαγωγέα ότι τα εμπορεύματα πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ελεύθερη κυκλοφορία.
2.Η διαπίστωση µικροδιαφορών µεταξύ των ενδείξεων που αναφέρονται στο πιστοποιητικό κυκλοφορίας A .TR .και αυτών που αναφέρονται στο έγγραφο που υποβάλλεται στις τελωνειακές αρχές για τη διεκπεραίωση των διατυπώσεων εισαγωγής των εμπορευµάτων,δεν συνεπάγεται αφ ’εαυτής την ακυρότητα των πιστοποιητικών εάν αποδειχθεί δεόντως ότι τα πιστοποιητικά αυτά αντιστοιχούν στα προσκοµισθέντα εμπορεύματα.
3.Τα προφανή υλικά λάθη όπως τα λάθη δακτυλογράφησης σε πιστοποιητικά κυκλοφορίας A .TR .δεν συνεπάγονται την απόρριψη του εγγράφου εφόσον τα λάθη αυτά δεν µπορούν να θέσουν υπό αµφισβήτηση την ακρίβεια των δηλώσεων που περιέχει το εν λόγω έγγραφο.
4.Σε περίπτωση κλοπής,απώλειας ή καταστροφής πιστοποιητικού A .TR .,ο εξαγωγέας µπορεί να ζητήσει,από την τελωνειακή αρχή που το εξέδωσε, αντίγραφο που θα εκδοθεί βάσει των διαθέσιµων παραστατικών εξαγωγής.Το εκδιδόμενο αντίγραφο A .TR . πρέπει να φέρει,στη θέση 8,µια από τις ακόλουθες µνείες, παράλληλα µε την ημερομηνία έκδοσης και τον αύξοντα αριθµό του πρωτότυπου πιστοποιητικού:
—DUPLICADO
—DUPLIKAT
—DUPLIKAT
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
—DUPLICATE
—DUPLICATA
—DUPLICATO
—DUPLICAAT
—SEGUNDA VIA
—KAKSOISKAPPALE
—DUPLIKAT
IKINCI NÜSHADIR .
Άρθρο 11
1.Κατά παρέκκλιση του άρθρου 7,για την έκδοση πιστοποιητικών κυκλοφορίας εμπορευμάτων A.TR.µπορεί να χρησιμοποιείται απλουστευµένη διαδικασία σύμφωνα µε τις ακόλουθες διατάξεις .
2.Οι τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής µπορούν να επιτρέπουν σε κάθε εξαγωγέα ,εφεξής αναφερόµενο ως «εγκεκριµένος εξαγωγέας »,που πραγματοποιεί συχνά µεταφορές εμπορευµάτων για τις οποίες δύναται να εκδοθεί πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR.και ο οποίος παρέχει στις τελωνειακές αρχές όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για την επαλήθευση του καθεστώτος των εμπορευµάτων ,να µην προσκοµίζει τη στιγμή της εξαγωγής στο τελωνείο του κράτους εξαγωγής τα εμπορεύματα ή την αίτηση για πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR.που αναφέρεται στα εμπορεύµατα αυτά ,µε σκοπό την έκδοση πιστοποιητικού κυκλοφορίας A.TR.υπό τους όρους που παρατίθενται στο άρθρο 7.
3.Οι τελωνειακές αρχές δεν χορηγούν την άδεια που αναφέρεται στην παράγραφο 2 στους εισαγωγείς που δεν παρέχουν τις εγγυήσεις που κρίνονται απαραίτητες .Οι αρμόδιες αρχές µπορούν να ανακαλέσουν την άδεια οποιαδήποτε στιγμή .Πρέπει να την ανακαλούν όταν ο εγκεκριμένος εξαγωγέας δεν πληροί πλέον τους απαιτούμενους όρους ή δεν παρέχει πλέον τις σχετικές εγγυήσεις .
4.Στην άδεια που χορηγούν οι τελωνειακές αρχές ,διευκρινίζονται ειδικότερα :
α )το αρμόδιο τελωνείο για την εκ των προτέρων θεώρηση των πιστοποιητικών ·
β )ο τρόπος µε τον οποίο ο εγκεκριμένος εξαγωγέας πρέπει να αποδείξει ότι τα πιστοποιητικά αυτά έχουν χρησιµοποιηθεί ·
γ )στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 5 στοιχείο
β ),η αρµόδια αρχή για τη διενέργεια του εκ των υστέρων ελέγχου που αναφέρεται στο άρθρο 15 της απόφασης .
5.Στην άδεια ορίζεται ,κατ 'επιλογή των αρμόδιων αρχών ,ότι ο χώρος που προορίζεται για τη θεώρηση από το τελωνείο πρέπει :
α )να έχει σφραγιστεί εκ των προτέρων µε τη σφραγίδα του αρμόδιου τελωνείου του κράτους εξαγωγής και την υπογραφή ,χειρόγραφη ή όχι ,υπαλλήλου του εν λόγω τελωνείου ,ή
β )να έχει σφραγιστεί από τον εγκεκριμένο εξαγωγέα µε ειδική σφραγίδα εγκεκριμένη από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής ,σύμφωνη µε το υπόδειγμα του παραρτήματος III.Το αποτύπωµα αυτό µπορεί να έχει τυπωθεί εκ των προτέρων επί των πιστοποιητικών .
6.Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 5 στοιχείο (α ),µία από τις ακόλουθες φράσεις συμπληρώνεται στη θέση 8
«Παρατηρήσεις »του πιστοποιητικού κυκλοφορίας A.TR.:
«Procedimiento simplificado »
»Forenklet fremgangsmåde «
„Vereinfachtes Verfahren “
«Απλουστευµένη διαδικασία »
‘Simplified procedure ’
«Procédure simplifiée »
«Procedura semplificata »
„Vereenvoudigde regeling ”
«Procedimento simplificado »
”Yksinkertaistettu menettely ”
”Förenklat förfarande ”
”Basitlestirilmis prosedür ”.
7.Το πιστοποιητικό ,συμπληρωμένο µε τη φράση της παραγράφου 6 και υπογεγραμμένο από τον εγκεκριμένο εξαγωγέα ,επέχει θέση εγγράφου που πιστοποιεί ότι πληρούνται οι όροι του άρθρου 5.
Άρθρο 12
Όταν τα εμπορεύματα υπάγονται στον έλεγχο τελωνείου στην Κοινότητα ή στην Τουρκία ,είναι δυνατόν να αντικατασταθεί το πρωτότυπο πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR.από ένα ή περισσότερα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR.για την αποστολή όλων των εμπορευμάτων ή ορισµένων από αυτά σε άλλο µέρος της Κοινότητας ή της Τουρκίας .Το (τα )πιστοποιητικό (-ά )αντικατάστασης A.TR.εκδίδεται (-ονται )από το τελωνείο στον έλεγχο του οποίου υπάγονται τα εμπορεύματα .
Άρθρο 13
1.Οι τελωνειακές αρχές των κρατών µελών της Κοινότητας και της Τουρκίας παρέχουν αµοιβαία, µέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,αφενός ,δείγματα αποτυπωμάτων των σφραγίδων που χρησιµοποιούν τα τελωνεία τους για την έκδοση πιστοποιητικών κυκλοφορίας A.TR.και ,αφετέρου ,τις διευθύνσεις των τελωνειακών αρχών που είναι υπεύθυνες για την επαλήθευση αυτών των πιστοποιητικών .
2.Προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή της παρούσας απόφασης ,η Κοινότητα και η Τουρκία παρέχουν αμοιβαία συνδροµή µέσω των αρμόδιων τελωνειακών διοικήσεων κατά τον έλεγχο της γνησιότητας των πιστοποιητικών κυκλοφορίας A.TR και της ακρίβειας των στοιχείων που αναγράφονται σε αυτά .
Άρθρο 14
1.Παρά τις διατάξεις του άρθρου 7 παράγραφος 1,πιστοποιητικό κυκλοφορίας είναι δυνατόν να εκδοθεί κατ 'εξαίρεση και µετά την εξαγωγή των προϊόντων τα οποία αφορά ,όταν :
α )δεν εκδόθηκε κατά την εξαγωγή ,λόγω σφαλµάτων ,ακουσίων παραλείψεων ή ειδικών περιστάσεων ,ή
β )παρέχονται ικανοποιητικές αποδείξεις στις τελωνειακές αρχές ότι όντως εκδόθηκε πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR.,αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό κατά την εισαγωγή για τεχνικούς λόγους .
2.Για την εφαρμογή της παραγράφου 1,ο εξαγωγέας αναφέρει στην αίτησή του τον τόπο και την ημερομηνία εξαγωγής των προϊόντων ,τα οποία αφορά το πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR., και δηλώνει τους λόγους αυτής της αίτησης .
3.Οι τελωνειακές αρχές δύνανται να εκδώσουν εκ των υστέρων πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR.µόνον αφού επαληθεύσουν ότι τα στοιχεία που παρατίθενται στην αίτηση του εξαγωγέα συµφωνούν µε αυτά που περιέχει ο αντίστοιχος φάκελος .
4.Τα εκ των υστέρων εκδοθέντα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR.πρέπει να αναγράφουν στη θέση 8 µια από τις ακόλουθες φράσεις :
«EXPEDIDO A POSTERIORI »
»UDSTEDT EFTERFØLGENDE «
NACHTRÄGLICH AUSGESTELLT
«ΕΚΔΟΘΕΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ »
‘ISSUED RETROSPECTIVELY ’
«DELIVRE A POSTERIORI »
«RILASCIATO A POSTERIORI »
„AFGEGEVEN A POSTERIORI ”
«EMITIDO A POSTERIORI »
”ANNETTU JÄLKIKÄTEEN ”
”UTFÄRDAT I EFTERHAND ”
”SONRADAN VERILMISTIR ”.
Άρθρο 15
1.Ο εκ των υστέρων έλεγχος των πιστοποιητικών A.TR.πραγµατοποιείται δειγματοληπτικά ή όταν οι τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής έχουν βάσιµες αµφιβολίες ως προς τη γνησιότητα των πιστοποιητικών αυτών ,το χαρακτήρα των σχετικών προϊόντων ή την εκπλήρωση των λοιπών όρων που προβλέπει η βασική απόφαση και η παρούσα απόφαση .
2.Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1,οι τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής αποστέλλουν το πιστοποιητικό A.TR.στις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής και το τιμολόγιο ,εφόσον έχει υποβληθεί ,ή αντίγραφα των εν λόγω εγγράφων ,αναφέροντας ,όπου κρίνεται σκόπιµο ,τους λόγους που δικαιολογούν την έρευνα .Προς επίρρωση του ελέγχου ,οι τελωνειακές αρχές παρέχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και κάθε πληροφορία που έχουν συγκεντρώσει σύμφωνα µε τα οποία τα στοιχεία που αναγράφονται στο πιστοποιητικό A.TR.είναι ανακριβή .
3.Ο έλεγχος διενεργείται από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής .Για το σκοπό αυτό ,µπορούν να ζητούν την προσκόμιση κάθε αποδεικτικού στοιχείου και να διενεργούν ελέγχους των λογιστικών βιβλίων του εξαγωγέα ,καθώς και οποιονδήποτε άλλον έλεγχο κρίνουν αναγκαίο .
4.Αν οι τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής αρνηθούν στα οικεία προϊόντα τη µεταχείριση που προβλέπεται στη βασική απόφαση εν αναµονή των αποτελεσµάτων του ελέγχου ,επιτρέπουν στον εισαγωγέα να παραλάβει τα προϊόντα ,υπό τον όρο ότι θα επιβληθούν τα προληπτικά µέτρα που κρίνονται απαραίτητα .
5.Οι τελωνειακές αρχές που ζητούν τη διενέργεια του ελέγχου ενηµερώνονται για τα αποτελέσµατα του ελέγχου το αργότερο εντός δέκα µηνών .Τα εν λόγω αποτελέσµατα πρέπει να ορίζουν σαφώς αν τα έγγραφα είναι γνήσια και αν τα σχετικά προϊόντα ήταν σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Κοινότητα ή στην Τουρκία και πληρούν τους λοιπούς όρους της βασικής απόφασης και της παρούσας απόφασης .
6.Εάν ,σε περίπτωση βάσιμων αµφιβολιών ,δεν ληφθεί απάντηση εντός δέκα µηνών ή εάν η απάντηση δεν περιλαμβάνει επαρκείς πληροφορίες ώστε να διαπιστωθεί η γνησιότητα του εν λόγω εντύπου ή ο πραγματικός χαρακτήρας των προϊόντων ,οι τελωνειακές αρχές που έχουν ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου δεν εγκρίνουν τη µεταχείριση που προβλέπεται στη βασική απόφαση ,εκτός εάν συντρέχουν έκτακτες περιστάσεις .
Άρθρο 16
Όταν κατά τη διενέργεια των ελέγχων του άρθρου 15 προκύπτουν διαφορές που δεν µπορούν να διευθετηθούν µεταξύ των τελωνειακών αρχών που ζήτησαν τον έλεγχο και των τελωνειακών αρχών που είναι αρμόδιες για τη διενέργειά του ,ή όταν ανακύπτουν προβλήµατα ερµηνείας της παρούσας απόφασης ,υποβάλλονται προς εξέταση στην Επιτροπή Τελωνειακής Συνεργασίας .
Σε κάθε περίπτωση ,οι διαφορές µεταξύ του εισαγωγέα και των τελωνειακών αρχών της χώρας εισαγωγής διευθετούνται βάσει της νοµοθεσίας της εν λόγω χώρας .
Άρθρο 17
Επιβάλλονται κυρώσεις σε κάθε πρόσωπο το οποίο συντάσσει ή προκαλεί τη σύνταξη εγγράφου το οποίο περιέχει εσφαλµένες πληροφορίες µε σκοπό την υπαγωγή στη µεταχείριση που προβλέπεται στη βασική απόφαση .
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
Διατάξεις σχετικά µε εμπορεύματα που µεταφέρουν ταξιδιώτες
Άρθρο 18
Υπό τον όρο ότι δεν προορίζονται για εμπορική χρήση ,τα εμπορεύματα που µεταφέρουν ταξιδιώτες από ένα µέρος της τελωνειακής ένωσης σε ένα άλλο µέρος της τελωνειακής ένωσης ,επωφελούνται από την ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς να είναι υποχρεωτική η έκδοση του πιστοποιητικού που προβλέπει το κεφάλαιο 2,εφόσον δηλώνονται ως εμπορεύματα που πληρούν τους όρους για ελεύθερη κυκλοφορία και δεν υπάρχει αµφιβολία ως προς την ακρίβεια της δήλωσης .
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4
Ταχυδροµικές αποστολές
Άρθρο 19
Οι ταχυδροµικές αποστολές (περιλαµβανοµένων και των ταχυδροµικών δεµάτων )µπορούν να επωφελούνται από την ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς να αποτελούν το αντικείµενο του πιστοποιητικού που ορίζει το κεφάλαιο 2,υπό τον όρο ότι δεν υπάρχει ένδειξη επί του δέµατος ή επί των συνοδευτικών εγγράφων σύμφωνα µε την οποία τα συγκεκριμένα εμπορεύματα δεν πληρούν τους όρους της βασικής απόφασης .Η ένδειξη αυτή έχει τη µορφή κίτρινης ετικέτας ,υπόδειγμα της οποίας παρατίθεται στο παράρτημα IV,και τίθεται από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής σε όλες τις παρόµοιες περιπτώσεις .
ΤΙΤΛΟΣ III - ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Διατάξεις σχετικά µε την δασµολογητέα αξία των εμπορευμάτων
Άρθρο 20
Το κόστος µεταφοράς και ασφάλισης ,καθώς και το κόστος της φόρτωσης και των εργασιών διεκπεραίωσης που σχετίζεται µε τη µεταφορά εμπορευμάτων τρίτης χώρας µετά την είσοδο των εμπορευμάτων αυτών στην επικράτεια της τελωνειακής ένωσης ,δεν λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισµό της δασµολογητέας αξίας ,υπό τον όρο ότι το κόστος αυτό ε µφανίζεται ξεχωριστά από την όντως καταβληθείσα ή την καταβλητέα τι µή των εν λόγω εμπορευµάτων .
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Παθητική τελειοποίηση
Άρθρο 21
Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου ,ως «τριγωνικές συναλλαγές »νοείται το σύστηµα υπό το οποίο τα παράγωγα προϊόντα µετά την παθητική τελειοποίησή τους τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία ,µε µερική ή πλήρη απαλλαγή από εισαγωγικούς δασµούς ,σε ένα µέρος της τελωνειακής ένωσης άλλο από αυτό από το οποίο είχαν εξαχθεί προσωρινά τα εμπορεύματα .
Άρθρο 22
Η χρησιμοποίηση του συστήµατος τριγωνικών συναλλαγών για την παθητική τελειοποίηση επιτρέπεται ,εφόσον το ζητήσει ο δικαιούχος ,µε εξαίρεση τις περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιείται το σύστηµα τυποποιηµένων συναλλαγών µε προκαταβολική εισαγωγή .
Άρθρο 23
1.Όταν γίνεται χρήση των τριγωνικών συναλλαγών χρησιμοποιείται το δελτίο INF 2.
2.Το δελτίο INF 2,που είναι σύμφωνο µε το υπόδειγμα και τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στις κοινοτικές και τουρκικές τελωνειακές διατάξεις ,περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο και ένα αντίγραφο που πρέπει να προσκοµίζονται µαζί στο τελωνείο στο οποίο κατά τίθεται η διασάφηση υπαγωγής στο καθεστώς .Το δελτίο INF 2 καταρτίζεται ανάλογα µε τις ποσότητες των εμπορευμάτων που υπάγονται στο καθεστώς .Όταν προβλέπεται ότι οι επανεισαγωγές παράγωγων προϊόντων ή προϊόντων αντικατάστασης θα πραγματοποιηθούν µε πολλές αποστολές σε διάφορα τελωνεία ,το τελωνείο στο οποίο κατατίθεται η διασάφηση υπαγωγής στο καθεστώς ,µετά από αίτηση του δικαιούχου της άδειας ,εκδίδει τον απαιτούμενο αριθµό δελτίων INF 2 που αντιστοιχούν στις ποσότητες των εμπορευμάτων που υπάγονται στο καθεστώς .
3.Σε περίπτωση κλοπής ,απώλειας ή καταστροφής του δελτίου INF 2,ο δικαιούχος της άδειας για καθεστώς παθητικής τελειοποίησης µπορεί να ζητήσει ένα αντίγραφο από το τελωνείο που έχει θεωρήσει το δελτίο .Το τελωνείο αυτό κάνει δεκτή την αίτηση αυτή , υπό τον όρο ότι αποδεικνύεται ότι τα εμπορεύματα προσωρινής εξαγωγής ,για τα οποία ζητείται η έκδοση αντιγράφου ,δεν έχουν επανεισαχθεί .
Το αντίγραφο που εκδίδεται µε τον τρόπο αυτό πρέπει να φέρει µια από τις ακόλουθες µνείες :
—DUPLICADO
—DUPLIKAT
—DUPLIKAT
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
—DUPLICATE
—DUPLICATA
—DUPLICATO
—DUPLICAAT
—SEGUNDA VIA
—KAKSOISKAPPALE
—DUPLIKAT
IKINCI NÜSHADIR.
4.Η αίτηση για την έκδοση του δελτίου INF 2 αποτελεί τη συναίνεση του δικαιούχου της άδειας σχετικά µε το ότι παραχωρεί το ευεργέτη µα της συνολικής ή της µερικής απαλλαγής από εισαγωγικούς δασµούς σε άλλο πρόσωπο .
Άρθρο 24
1.Το τελωνείο στο οποίο κατατίθεται η διασάφηση υπαγωγής στο καθεστώς θεωρεί το πρωτότυπο και το αντίγραφο του δελτίου INF 2.Φυλάσσει το αντίγραφο και επιστρέφει το πρωτότυπο στον διασαφιστή .
2.Όταν το τελωνείο στο οποίο κατατίθεται η διασάφηση υπαγωγής στο καθεστώς κρίνει ότι το τελωνείο στο οποίο θα υποβληθεί η διασάφηση για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία απαιτεί ορισµένες πληροφορίες που δεν αναγράφονται στο δελτίο πληροφοριών ,σηµειώνει αυτά τα συμπληρωµατικά στοιχεία στο δελτίο .
3.Το πρωτότυπο του δελτίου INF 2 προσκοµίζεται στο τελωνείο εξόδου των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος .Το τελωνείο αυτό βεβαιώνει την έξοδο των εμπορευμάτων από το εν λόγω έδαφος ,πάνω στο πρωτότυπο ,και το επιστρέφει στο πρόσωπο που το προσκόμισε .
Άρθρο 25
1.Όταν το τελωνείο στο οποίο κατατίθεται η διασάφηση υπαγωγής στο καθεστώς είναι αρμόδιο για τη θεώρηση του δελτίου πληροφοριών INF 2,αναγράφει στη θέση 16 τους τρόπους που χρησιμοποιήθηκαν για να εξασφαλισθεί ο προσδιορισµός της ταυτότητας των εμπορευμάτων προσωρινής εξαγωγής .
2.Όταν πραγματοποιείται δειγματοληψία ή χρησιμοποιούνται εικονογραφήσεις ή τεχνικές περιγραφές ,το τελωνείο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 επιβεβαιώνει τη γνησιότητα αυτών των δειγμάτων ,εικονογραφήσεων ή τεχνικών περιγραφών ,θέτοντας την τελωνειακή σφραγίδα του είτε επί των ειδών αυτών ,εφόσον το επιτρέπει η φύση τους ,είτε επί της συσκευασίας ,έτσι ώστε να µην είναι δυνατή καµία παραποίηση .
Μια ετικέτα µε τη σφραγίδα του τελωνείου στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία αναφοράς της διασάφησης εξαγωγής επισυνάπτεται στα δείγματα ,στις εικονογραφήσεις ή στις τεχνικές περιγραφές ,έτσι ώστε να µην είναι δυνατή η αντικατάστασή τους .
3.Τα δείγματα ,εικονογραφήσεις ή τεχνικές περιγραφές ,των οποίων έχει βεβαιωθεί η γνησιότητα και έχουν σφραγισθεί σύμφωνα µε την παράγραφο 2,παραδίδονται στον εξαγωγέα ο οποίος υποχρεούται να τα προσκοµίσει ,µε ανέπαφες τις σφραγίδες ,κατά την επανεισαγωγή των παράγωγων προϊόντων ή των προϊόντων αντικατάστασης .
4.Όταν απαιτείται ανάλυση της οποίας τα αποτελέσµατα θα γνωστοποιηθούν µετά τη θεώρηση του εντύπου INF 2 από το τελωνείο ,το έγγραφο που περιέχει τα αποτελέσµατα της εν λόγω ανάλυσης παραδίδεται στον εξαγωγέα σε ασφαλή και σφραγισµένο φάκελο .
Άρθρο 26
1.Ο εισαγωγέας των παράγωγων προϊόντων ή των προϊόντων αντικατάστασης προσκοµίζει το πρωτότυπο του δελτίου πληροφοριών INF 2 και ,ενδεχοµένως ,τα µέσα εξακρίβωσης της ταυτότητας
που αναφέρονται στο άρθρο 25 παράγραφοι 3 και 4 στο τελωνείο λήξης του καθεστώτος ,κατά την υποβολή της διασάφησης για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία .
2.Όταν τα παράγωγα προϊόντα ή τα προϊόντα αντικατάστασης τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία µε ενιαία αποστολή ή µε περισσότερες από µία αποστολές αλλά στο ίδιο τελωνείο ,το τελωνείο αυτό σηµειώνει επί του πρωτοτύπου του δελτίου INF 2 τις ποσότητες των εμπορευμάτων προσωρινής εξαγωγής που αντιστοιχούν στις ποσότητες των παράγωγων προϊόντων ή των προϊόντων αντικατάστασης που τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία .
Όταν το δελτίο INF 2 εξοφληθεί ,επισυνάπτεται στην αντίστοιχη διασάφηση .Αν δεν έχει εξοφληθεί πλήρως ,επιστρέφεται στον διασαφιστή και συμπληρώνεται ανάλογα η διασάφηση για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία .
3.Όταν τα παράγωγα προϊόντα ή τα προϊόντα αντικατάστασης τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία µε περισσότερες από µία αποστολές σε διάφορα τελωνεία ,χωρίς να έχει εφαρμοστεί το άρθρο 23 παράγραφος 2,το τελωνείο όπου κατατέθηκε η πρώτη διασάφηση για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία αντικαθιστά ,µετά από αίτηση του διασαφιστή ,το αρχικό δελτίο INF 2 µε άλλα δελτία INF 2 που συντάσσονται ανάλογα µε την ποσότητα των εμπορευμάτων που εξάγονται προσωρινά τα οποία δεν έχουν ακόµη τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία .Το τελωνείο αναφέρει στο ή στα δελτία αντικατάστασης τον αριθµό και το τελωνείο έκδοσης του αρχικού δελτίου .Οι ποσότητες που περιλαμβάνονται στο δελτίο ή στα δελτία αντικατάστασης καταλογίζονται στις ποσότητες που αναφέρονται στο αρχικό δελτίο INF 2 το οποίο ,αφού εξοφληθεί µε τον τρόπο αυτό , επισυνάπτεται στην αρχική διασάφηση για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία .Κάθε δελτίο αντικατάστασης που έχει εξοφληθεί πλήρως επισυνάπτεται στη διασάφηση για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία στην οποία αναφέρεται . Άρθρο 27
Το τελωνείο στο οποίο κατατίθεται η διασάφηση για τη λήξη του καθεστώτος µπορεί να ζητά από το τελωνείο που θεώρησε το δελτίο INF 2 τον εκ των υστέρων έλεγχο της γνησιότητας του δελτίου και της ακρίβειας των ενδείξεων που περιέχει ,καθώς και τυχόν συμπληρωµατικών πληροφοριών που αναγράφονται σ 'αυτό .
Το τελευταίο αυτό τελωνείο ανταποκρίνεται στο αίτηµα αυτό το συντοµότερο δυνατό .
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
Επανεισαγόμενα εμπορεύματα
Άρθρο 28
1.Εμπορεύματα ενός µέρους της τελωνειακής ένωσης ,τα οποία ,αφού εξήχθησαν από το τελωνειακό έδαφος της ένωσης ,επανεισάγονται στο έδαφος άλλου µέρους της τελωνειακής ένωσης και τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία εντός διαστήµατος τριών ετών , απαλλάσσονται από τους εισαγωγικούς δασµούς ,µετά από αίτηση του ενδιαφεροµένου .
Το διάστηµα των τριών ετών µπορεί να παραταθεί σε ειδικές περιστάσεις .
2.Όταν ,πριν από την εξαγωγή τους από το τελωνειακό έδαφος ενός µέρους της τελωνειακής ένωσης ,τα επανεισαγόμενα εμπορεύµατα είχαν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία µε µειωµένο ή µηδενικό εισαγωγικό δασµό λόγω της χρήσης τους για ειδικό σκοπό ,η προβλεπόμενη στην παράγραφο 1 απαλλαγή χορηγείται µόνον εφόσον τα εμπορεύματα αυτά πρόκειται να επανεισαχθούν για τον ίδιο σκοπό .
Όταν ο σκοπός για τον οποίο τα συγκεκριμένα εμπορεύματα πρόκειται να εισαχθούν δεν είναι πλέον ο ίδιος ,το ποσό των εισαγωγικών δασµών που τους επιβάλλεται µειώνεται κατά το ποσό που έχει ενδεχοµένως εισπραχθεί όταν τα εμπορεύματα αυτά τέθηκαν για πρώτη φορά σε ελεύθερη κυκλοφορία .Όταν το τελευταίο αυτό ποσό είναι ανώτερο του ποσού που προκύπτει από τη θέση των επανεισαγοµένων εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία ,δεν χορηγείται καµία επιστροφή .
3.Η απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασµούς που προβλέπονται στην παράγραφο 1 δεν χορηγείται στην περίπτωση εμπορευµάτων που εξάγονται από το τελωνειακό έδαφος ενός µέρους της
τελωνειακής ένωσης ,στο πλαίσιο του καθεστώτος παθητικής τελειοποίησης ,εκτός εάν τα εμπορεύματα αυτά παραμένουν στην κατάσταση στην οποία εξήχθησαν .
Άρθρο 29
Η απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασµούς που προβλέπει το άρθρο 28 της παρούσας απόφασης χορηγείται µόνον εφόσον τα εμπορεύματα επανεισάγονται στην κατάσταση στην οποία εξήχθησαν .
Άρθρο 30
Τα άρθρα 28 και 29 εφαρμόζονται κατ 'αναλογία στα παράγωγα προϊόντα που αρχικά εξήχθησαν ή επανεξήχθησαν λόγω υπαγωγής τους σε καθεστώς ενεργητικής τελειοποίησης .
Το ποσό των νοµίµως οφειλόµενων εισαγωγικών δασμών προσδιορίζεται βάσει των κανόνων που ισχύουν στο πλαίσιο της ενεργητικής τελειοποίησης ,και η ημερομηνία επανεξαγωγής των παράγωγων προϊόντων θεωρείται ως ημερομηνία θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία .
Άρθρο 31
Τα επανεισαγόμενα εμπορεύματα απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς ακόμη και όταν αποτελούν τ µή µα µόνο των εμπορευµάτων τα οποία είχαν εξαχθεί προηγουμένως από το τελωνειακό έδαφος του άλλου µέρους της τελωνειακής ένωσης .
Το ίδιο ισχύει και όταν τα εμπορεύματα αποτελούν τµήµατα ή εξαρτήματα που ανήκουν σε µηχανές ,όργανα ,συσκευές ή άλλα προϊόντα που προηγουμένως είχαν εξαχθεί εκτός του τελωνειακού εδάφους του άλλου µέρους της τελωνειακής ένωσης .
Άρθρο 32
1.Κατά παρέκκλιση του άρθρου 29 της παρούσας απόφασης , τα επανεισαγόμενα εμπορεύματα που ε µπίπτουν σε µια από τις ακόλουθες περιπτώσεις απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς :
α )εμπορεύματα τα οποία ,αφού εξήχθησαν από το τελωνειακό έδαφος του άλλου µέρους της τελωνειακής ένωσης ,δεν υπέστη σαν επεξεργασίες άλλες από αυτές που είναι αναγκαίες για τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση ή εργασίες που µεταβάλλουν µόνο την εµφάνισή τους ·
β )εμπορεύματα τα οποία ,αφού εξήχθησαν από το τελωνειακό έδαφος του άλλου µέρους της τελωνειακής ένωσης ,υπέστησαν επεξεργασία άλλη από την αναγκαία για τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση ,ή εργασίες άλλες από εκείνες που µεταβάλλουν µόνο την ε µφάνισή τους ,αλλά τα οποία αποδείχθηκαν ελαττωµατικά ή ακατάλληλα για την προβλεπόμενη χρήση ,υπό τον όρο ότι πληρούν µια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις :
—οι εν λόγω επεξεργασίες ή εργασίες πραγματοποιήθηκαν στα εμπορεύματα αποκλειστικά µε σκοπό την επιδιόρθωσή τους ή την επαναφορά τους σε καλή κατάσταση ,
—η ακαταλληλότητά τους για την προβλεπόμενη χρήση τους κατέστη προφανής µόνο µετά την έναρξη των εν λόγω επεξεργασιών ή εργασιών .
2.Όταν επανεισαγόμενα εμπορεύματα έχουν υποστεί τις επεξεργασίες ή εργασίες που επιτρέπονται σύμφωνα µε την παράγραφο 1 στοιχείο β )και εφόσον αυτές θα είχαν ως συνέπεια να υπόκεινται τα εµπορεύματα σε εισαγωγικούς δασμούς ,ως να επρόκειτο για εμπορεύματα τα οποία είχαν τεθεί υπό καθεστώς παθητικής τελειοποίησης ,εφαρμόζονται οι κανόνες δασμολόγησης που ισχύουν στο πλαίσιο του εν λόγω καθεστώτος ..στόσο ,εάν οι επεξεργασίες που έχουν υποστεί τα εμπορεύματα συνίστανται σε επιδιόρθωση ή επαναφορά στην αρχική κατάσταση , οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων που δηµιουργήθηκαν εκτός των τελωνειακών εδαφών και των δύο µερών της τελωνειακής ένωσης ,εφόσον αποδεικνύεται δεόντως στις τελωνειακές αρχές ,χορηγείται απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς µε την προϋπόθεση ότι η αξία των επανεισαγόμενων εμπορευμάτων δεν είναι υψηλότερη ,ως αποτέλεσµα αυτών των επεξεργασιών ,από την αξία τους κατά τη στιγμή εξαγωγής από το τελωνειακό έδαφος του άλλου µέρους της τελωνειακής ένωσης . 3.Για την εφαρμογή των διατάξεων του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2:
α )ως «επισκευή ή επαναφορά στην αρχική κατάσταση που είναι αναγκαία »νοείται κάθε παρέµβαση που έχει ως αποτέλεσµα την επανόρθωση των ελαττωμάτων λειτουργίας ή των υλικών φθορών τις οποίες έχει υποστεί εµπόρευµα κατά τη διάρκεια της παραµονής του εκτός του τελωνειακού εδάφους και των δύο µερών της τελωνειακής ένωσης ,χωρίς την οποία το εµπόρευµα δεν µπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί κανονικά για τους σκοπούς για τους οποίους προοριζόταν ·
β )η αξία των επανεισαγόμενων εμπορευμάτων θεωρείται ότι δεν είναι υψηλότερη ,λόγω της επεξεργασίας την οποία υπέστησαν , από την αξία τους κατά τη στιγμή εξαγωγής τους από το τελωνειακό έδαφος του άλλου µέρους της τελωνειακής ένωσης , όταν η επεξεργασία αυτή δεν υπερβαίνει τα όρια που θεωρούνται απολύτως αναγκαία για να µπορέσουν τα εμπορεύματα αυτά να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται µε τον ίδιο τρόπο όπως και προηγουμένως .
Όταν η επισκευή ή η επαναφορά των εμπορευμάτων στην αρχική τους κατάσταση απαιτεί την ενσωμάτωση ανταλλακτικών ,η ενσωµάτωση αυτή περιορίζεται στα τεµάχια που είναι απόλυτα αναγκαία προκειμένου τα εμπορεύματα να µπορούν να χρησιμοποιηθούν µε τον ίδιο τρόπο όπως και κατά τη στιγμή εξαγωγής τους .
Άρθρο 33
Μετά από αίτηση του ενδιαφεροµένου ,οι τελωνειακές αρχές εκδίδουν ,κατά την ολοκλήρωση των τελωνειακών διατυπώσεων εξαγωγής ,έγγραφο που περιέχει τις αναγκαίες πληροφορίες για την αναγνώριση της ταυτότητας των εμπορευμάτων σε περίπτωση επανεισαγωγής τους στο τελωνειακό έδαφος ενός µέρους της τελωνειακής ένωσης .
Άρθρο 34
1.Γίνονται δεκτά ως επανεισαγόμενα εμπορεύματα :
—αφενός ,τα εμπορεύματα για τα οποία προσκοµίζεται προς υποστήριξη της διασάφησης για θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία :
α )αντίγραφο του παραστατικού εξαγωγής που παραδίδεται στον εξαγωγέα από τις τελωνειακές αρχές ,ή αντίγραφο του εγγράφου αυτού επικυρωμένο από τις εν λόγω αρχές ,ή
β )το δελτίο πληροφοριών που προβλέπεται στο άρθρο 35. Όταν οι τελωνειακές αρχές του τελωνείου επανεισαγωγής είναι σε θέση να διαπιστώσουν ,µε τα αποδεικτικά στοιχεία που διαθέτουν ή που µπορούν να ζητήσουν από τον ενδιαφερόµενο , ότι τα εμπορεύματα που διασαφίστηκαν για ελεύθερη κυκλοφορία είχαν αρχικά εξαχθεί από το τελωνειακό έδαφος του άλλου µέρους της τελωνειακής ένωσης ,και ταυτόχρονα πληρούσαν τους όρους αποδοχής τους ως επανεισαγόμενων εμπορευµάτων ,δεν απαιτούνται τα έγγραφα που αναφέρονται στα στοιχεία α )και β ),
—αφετέρου ,τα εμπορεύματα που καλύπτονται από δελτίο ΑΤΑ που έχει εκδοθεί στο άλλο µέρος της τελωνειακής ένωσης .Τα εμπορεύματα αυτά µπορούν να γίνονται δεκτά ως επανεισαγόµενα εμπορεύματα εντός των ορίων που καθορίζει το άρθρο 28 της παρούσας απόφασης ,ακόμη κι αν έχει λήξει η ισχύς του δελτίου ΑΤΑ .
Σε όλες τις περιπτώσεις ,πρέπει να τηρηθούν οι ακόλουθες διατυπώσεις :
—επαλήθευση των πληροφοριών που αναγράφονται στις θέσεις Α έως Ζ στο δελτίο επανεισαγωγής ,
—συμπλήρωση του στελέχους και της θέσης Η του δελτίου επανεισαγωγής ,
—φύλαξη του φύλλου επανεισαγωγής .
2.Οι διατάξεις της παραγράφου 1 πρώτη περίπτωση δεν εφαρµόζονται στη διεθνή κυκλοφορία συσκευασιών ,µέσων µεταφοράς ή ορισµένων εμπορευμάτων που γίνονται δεκτά υπό ειδικό τελωνειακό καθεστώς ,όταν αυτόνοµες ή συµβατικές διατάξεις προβλέπουν ότι δεν απαιτείται στις περιπτώσεις αυτές προσκόμιση τελωνειακών εγγράφων ..εν εφαρμόζονται επίσης στις περιπτώσεις κατά τις οποίες εμπορεύματα µπορούν να διασαφιστούν για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία µε προφορική δήλωση ή µε κάθε άλλη πράξη .
3.Εφόσον το κρίνουν αναγκαίο ,οι τελωνειακές αρχές του τελωνείου επανεισαγωγής µπορούν να ζητούν από τον ενδιαφερόµενο να προσκοµίσει συμπληρωµατικά αποδεικτικά στοιχεία ειδικότερα για την εξακρίβωση της ταυτότητας των επανεισαγόμενων εμπορευµάτων .
Άρθρο 35
Το δελτίο πληροφοριών INF 3 συντάσσεται σε πρωτότυπο και δύο αντίγραφα ,σε έντυπα που συµφωνούν µε τα υποδείγματα που περιέχουν οι κοινοτικές και οι τουρκικές τελωνειακές διατάξεις .
Άρθρο 36
1.Το δελτίο INF 3 εκδίδεται µετά από αίτηση του εξαγωγέα από τις τελωνειακές αρχές του τελωνείου εξαγωγής κατά την ολοκλήρωση των διατυπώσεων εξαγωγής των συγκεκριμένων εμπορευμάτων ,εφόσον ο εξαγωγέας δηλώσει ότι είναι πιθανόν τα εμπορεύματα αυτά να επανεισαχθούν µέσω τελωνείου του άλλου µέρους της τελωνειακής ένωσης .
2.Το δελτίο INF 3 µπορεί επίσης να εκδίδεται µετά από αίτηση του εξαγωγέα από τις τελωνειακές αρχές του τελωνείου εξαγωγής , µετά την ολοκλήρωση των διατυπώσεων εξαγωγής για τα συγκεκριµένα εμπορεύματα ,εφόσον οι αρχές αυτές µπορούν να αποδείξουν , βάσει πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους ,ότι τα στοιχεία που περιέχονται στην αίτηση του εξαγωγέα ανταποκρίνονται ακριβώς στα εξαγχθέντα εμπορεύματα .
Άρθρο 37
1.Το δελτίο INF 3 περιέχει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούν οι τελωνειακές αρχές για την αναγνώριση της ταυτότητας των εξαγόμενων εμπορευμάτων .
2.Όταν προβλέπεται ότι τα εξαγόμενα εμπορεύματα θα επανεισαχθούν στο τελωνειακό έδαφος του άλλου µέρους της τελωνειακής ένωσης ή στο τελωνειακό έδαφος και των δύο µερών της τελωνειακής ένωσης ,µέσω διαφόρων τελωνείων άλλων από το τελωνείο εξαγωγής ,ο εξαγωγέας µπορεί να ζητά την έκδοση περισσότερων δελτίων INF 3 ώστε να καλύπτεται η συνολική ποσότητα των εξαγόμενων εμπορευμάτων . Οµοίως ,ο εξαγωγέας µπορεί να ζητά από τις τελωνειακές αρχές που εκδίδουν το δελτίο INF 3 να το αντικαταστήσουν µε περισσότερα δελτία INF 3 που θα καλύπτουν τη συνολική ποσότητα των εμπορευμάτων που περιέχονται στο δελτίο INF 3 που είχε αρχικά εκδοθεί .
Ο εξαγωγέας µπορεί επίσης να ζητήσει την έκδοση ενός δελτίου πληροφοριών INF 3 για ένα µόνο τ µή µα των εξαγόμενων εμπορευµάτων .
Άρθρο 38
Το πρωτότυπο και ένα αντίγραφο του δελτίου INF 3 επιστρέφονται στον εξαγωγέα για να τα προσκοµίσει στο τελωνείο επανεισαγωγής .Το δεύτερο αντίγραφο αρχειοθετείται από τις τελωνειακές αρχές που το εξέδωσαν .
Άρθρο 39
Το τελωνείο επανεισαγωγής καταγράφει στο πρωτότυπο και στο αντίγραφο του δελτίου INF 3 την ποσότητα των επανεισαγόμενων εμπορευμάτων που απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς , φυλάσσει το πρωτότυπο και διαβιβάζει ,στις τελωνειακές αρχές που το εξέδωσαν ,το αντίγραφο του δελτίου αυτού ,σηµειώνοντας τον αριθµό αναφοράς και την ημερομηνία της διασάφησης για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία .
Οι εν λόγω τελωνειακές αρχές συγκρίνουν το αντίγραφο αυτό µε εκείνο που έχουν στην κατοχή τους και το φυλάσσουν στα αρχεία τους .
Άρθρο 40
Σε περίπτωση κλοπής ,απώλειας ή καταστροφής του δελτίου INF 3, ο ενδιαφερόµενος µπορεί να ζητήσει αντίγραφο από τις τελωνειακές αρχές που το εξέδωσαν .Οι αρχές αυτές δίδουν συνέχεια στην αίτηση εάν το δικαιολογούν οι περιστάσεις .Το αντίγραφο που εκδίδεται µε τον τρόπο αυτό πρέπει να φέρει µια από τις ακόλουθες φράσεις :
—DUPLICADO
—DUPLIKAT
—DUPLIKAT
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
—DUPLICATE
—DUPLICATA
—DUPLICATO
—DUPLICAAT
—SEGUNDA VIA
—KAKSOISKAPPALE
—DUPLIKAT
IKINCI NÜSHADIR.
Οι τελωνειακές αρχές καταγράφουν στο αντίγραφο του δελτίου INF 3 που έχουν στην κατοχή τους ότι έχει εκδοθεί αντίγραφο .
Άρθρο 41
1.Οι αρμόδιες αρχές του τελωνείου εξαγωγής κοινοποιούν στις αρχές του τελωνείου επανεισαγωγής ,εφόσον το ζητήσουν ,όλες τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους ,προκειμένου να τους επιτρέψουν να προσδιορίσουν κατά πόσο τα εμπορεύματα πληρούν τους αναγκαίους όρους για να επωφεληθούν των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου .
2.Το δελτίο INF 3 µπορεί να χρησιμοποιείται για την αίτηση και για την κοινοποίηση των πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1.
ΤΙΤΛΟΣ IV
ΤΕΛΙΚΕΣ .ΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 42
Η παρούσα απόφαση αντικαθιστά την απόφαση αριθ .1/96.
Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται από την 1 η Ιανουαρίου 2001.
Άγκυρα ,28 Μαρτίου 2001.
Για την Επιτροπή Τελωνειακής Συνεργασίας
Ο Πρόεδρος
O.ÖNAL


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Βάσει Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου